De Finse Lappenhond is een eigenzinnig en tolerant ras uit de Rasgroep Spitsen en Oertypen. Van oudsher werd deze hond ingezet voor het hoeden van rendieren en het warmhouden van de kinderen in de Sami-tenten met behulp van hun dikke vacht. In Nederland word dit ras voornamelijk gebruikt als huishond. Hoewel het ras in Finland een grote populariteit geniet, is dit ras nog niet heel bekend buiten de Scandinavische landen.

De Finse Lappenhond is een medium formaat, sterk gebouwde hond. Hij is een klein beetje langer dan dat hij hoog is en heeft een weelderige lange vacht met puntige en beweeglijke oren.  De vacht is een dubbele vacht, bestaande uit een korte wollige ondervacht en een lange harde topvacht. Deze combinatie van vacht houd de hond droog en schoon maar nog belangrijker resistent tegen de extreme kou. De reuen hebben over het algemeen wat meer vacht rond om de kop en nek wat op de manen van een leeuw lijkt. De vacht heeft slechts een gemiddelde verzorging nodig.

De standaard hoogte van het ras is 46 tot 52 centimeter voor een reu en 41 tot 47 centimeter voor een teef. Een volwassen reu van 49 centimeter weegt om en nabij de 17 tot 19 kilo, maar het ras staat erom bekend een grote variatie in gewicht te kennen tussen 15 en 25 kilo, afhankelijk van de grootte van de hond.